Sömnsvårigheter kan ha olika orsak och därmed olika lösningar. För en del handlar det om att tidigarelägga oro eller grubblerier. För andra om att ta sömntåget när det går och prioritera sänggåendet. En bra början för att se hur problematiken ser ut är att börja föra sömndagbok. 

Den metod som är mest effektiv i att nå en sammanhängande och djup sömn är sömnrestriktion. Det innebär att anpassa tiden i sängen till den tid man faktiskt sover. Om man inte sover mer än fem timmar, anpassar man tiden man får ligga i sängen till just fem timmar. Kroppen och hjärnan börjar då längta efter att sova snarare än att befara sömnlöshet. På så sätt lär du dig sova igen.

När sömnen fungerar tänker vi inte så mycket på vad som gör att den fungerar och inte. När sömnen inte fungerar behöver vi se över sådant som kan inverka på nedvarvningsförmågan. När vi redan är stressade och har förhöjda stressnivåer i kroppen behöver vi t ex inte fylla på med ytterligare uppvarvning såsom koffein under dagen. Vi mår bättre av att motionerna bort stresshormonerna.

Genom att göra en god sömn till ditt huvudsakliga mål blir det lättare att göra förändringar som underlättar en god nattsömn. Med en god nattsömn stärks ofta den mentala hälsan, vilket blir verkligt belönande i sig.